01 Giriş

Bu web sitesini öncelikle gösteri sanatlarıyla uğraşan ya da eğitimini almakta olan kişileri düşünerek oluşturdum: konunun temel kavramlarını tanıyıp sorgulayabilmelerinde ve yeni fikirler üretebilmelerinde yardımcı olabilmek için. “Gösteri sanatı” ile tiyatro, çağdaş gösteri, modern dans, dans tiyatrosu, bale, müzik, film/video gibi “zamansal” sanat etkinliklerini kastediyorum. Bunların yanısıra, diğer sanatlar, toplum bilimleri, anlam ve iletişim konularında düşünenlerin de yazdıklarımdan yararlanabileceklerini sanıyorum.

Bu notları gösteri sanatlarında konuşulan, tartışılan kavramları kendi bakış açımdan, eleştirel bir gözle irdelediğimin, düşüncelerimin tartışılabilir, itiraz edilebilir olduğunun farkında olarak yazdığımı belirteyim. Amacım, okuyanları konuya mümkün olduğunca geniş açılardan bakıp düşünmeye “kışkırtmak,” teknik ya da ansiklopedik bilgi aktarımı değil.

Yazdıklarımın anlaşılabilir ve uygulamaya bağlanabilir olabilmesi için çok çaba harcadığımı da belirtmek isterim. Uygulamaya bağlayamadığım akademik kuramlara hiç merakım yok. Terimlerle donatılmış tipik sanat kuramı dili bana dayanılmaz geliyor ve sanat konusundaki düşüncelerin de anlaşılır, günlük dille ifade edilebileceğine inanıyorum.

Sitedeki yazıların her biri kendi içinde bütünlüğü olan bir deneme niteliğinde; ancak, belirli bir mantık zinciri izliyor. Yazıları sırasıyla okumanız şart değil ama söylediklerimin anlaşılması açısından yararlı olur.

Bu sitenin öyküsü de şu:

Akademik eğitimim edebiyat ve tiyatroda oldu, yaklaşık kırk yıl neredeyse her gösteri sanatı türüyle bir şekilde uğraştım, o arada bu konularda yazılıp söylenenleri izlemeyi de sürdürdüm. Bunları yaparken sağa sola not düşme alışkanlığım var.

Altı yıl kadar önce bu bilgilerin Türkiye’deki yeni kuşaklara yararlı olabileceğini düşündüm ve notları bir internet sitesinde toplamaya karar verdim. Yaklaşık on beş yazıyı yayımladıktan sonra, pek bir tepki gelmediği için, sitenin sandığım kadar ilgi çekmeyeceğine karar verdim ve olduğu kadarıyla bıraktım. Bir yıl önce karşılaştığım birileri notların çok kişi tarafından okunduğunu söyleyince şaşırıp baktım ve yarım haldeki siteden sekiz binden fazla “sessiz” ziyaretçinin gelip geçmiş olduğunu gördüm. Bunların büyük çoğunluğu yanlışlıkla uğramış olsa bile, siteyi bitirmeme değer bir ilgi olduğuna karar verip yeniden işe koyuldum.

Bu sitenin benim için en ilginç ve cazip yanı, ilettiğim düşüncelerin birileri tarafından yalnızca ve yalnızca istendiği, ilginç bulunduğu, yararlı bulunduğu için, hiçbir zorunluluk olmadan, zaman ayırmak dışında hiçbir harcama gerektirmeden okunup kullanılabilmesi. Teknolojinin sağladığı bu herkese aracısız, dolaysız, dürüstçe ulaşabilme olanağını ben insanlığın karşılaştığı en sevindirici gelişmelerden biri olarak görüyorum.

Uzun zamandır Türkiye dışında oturuyorum ve öğrenimim de genellikle İngilizce dilinde oldu. Yazılarda terimlerin Türkçe karşılıklarını kullanmaya çalıştım ama ya kimi konularda yeterince yazılmadığı ya da yazılanlardan ben haberdar olmadığım için bazı karşılıkları bulmakta zorlandım. Terminolojik yanlış olmaması için teknik sayılabilecek terimlerin yanına İngilizcelerini de ekledim.

Yazdıklarım arasında bana ait olmayan görüş ya da bilgilerin kaynaklarını akademik bir yazının gerektireceği titizlikle değil, kabaca belirtmeye çalıştım. “Kaynakça” sayfası yararlandığım başlıca kaynakların genel bir listesini içeriyor.

Semih Fırıncıoğlu (2017)

SONRAKİ –>